header-podvecery header-podvecery header-nadrazi header-AEF

Za účasti královské rodiny proběhl v neděli 9. října slavnostní závěrečný ceremoniál mezinárodní zahradnické výstavy Floriade Expo 2022 v nizozemském Almere. I po půlročním trvání výstavy si v její poslední den stovky návštěvníků užívaly nápadité expozice, podzimní trvalky a pohodovou atmosféru umocněnou krásným počasím. Starostka města Almere Ank Bijleveld poděkovala všem, kdo této velkolepé záležitosti pomohli, a požádala o spolupráci na financování, které je vlivem epidemie a války na Ukrajině velmi komplikované. Ředitel Floriade 2022 Hans Bakker uvedl, že vlivem světových událostí se počet návštěvníků snížil z očekávaných 3 mil. na 685 tis. 78 % z nich byli domácí,  22 % zahraniční z 96 zemí světa. Spolupracovalo 32 zahraničních a 40 nizozemských partnerů. Odborná mezinárodní porota zvolila vítěze - německou expozici Biotopa https://floriade.com/en/at-the-expo/country-pavilions/germany/.
Téma výstavy  Rostoucí zelená města oslovilo odbornou i laickou veřejnost. Floriade nastartovala četné projekty a aktivity, které nekončí s výstavou, ale budou pokračovat, a dál rozvíjet témata udržitelnosti a uvědomělého životního stylu. Slyší na ně zejména mladá generace. Aktivně se zapojilo přes 1750 studentů. Návštěvnické ohlasy jsou z 80 % velmi příznivé. Je poctou vidět na takové události vlát i českou vlajku.

Slavnostní akt zakončila světelná show s odlesky v jezeře, za magického měsíčního  úplňku. Účastníkům se tajil dech, jak se s jedinečnou Floriadou spolu s lidmi loučily i země, voda a nebe.
Česká expozice Orbis Futuri (svět budoucnosti) s impozantní sochou UNIVERSUM od Václava Fialy představila variantu stavu příměstské krajiny v době klimatických změn. Vznikla díky odpovědnému přístupu skupiny profesionálů zastřešených spolkem Cestami proměn, za podpory vážených sponzorů, zcela bez státní podpory. Získala záštity předsedy vlády, předsedy Senátu, čtyř ministrů a České komise pro UNESCO.  Děkujeme všem partnerům české expozice za spolupráci, podporu Floriade a šíření dobrého jména naší země.

Drahomíra Kolmanová Marie Pícková, České republika

20221009 203554 20221009 200311 20221009 200913