header-podvecery header-podvecery header-nadrazi header-AEF

Úctu k malebné české krajině prezentovala expozice Kaple v srdci Evropy. Návazným tématem byla pocta Janu Ámosi Komenskému, pohřbenému v nedalekém Naardenu. Od jeho narození tehdy uplynulo 420 let. Expozici zastřešil spolek Cestami proměn, původním názvem Asociace Entente Florale CZ – Souznění, a zajistily Ing. Drahomíra Kolmanová a Mgr. Jarmila Havlíčková.

Floriade CZ 2012

Před deseti lety jsme byli součástí světové zahradnicko – ekologicé výstavy opět díky dobrým kontaktům. Světová výstava FLORIADE EXPO je postavena na spolupráci zemí. S jejími organizátory se známe z evropského projektu Entente Florale Europe. Nizozemské ministerstvo a ambasáda oslovily v předstihu naše státní a profesní instituce s nabídkou účasti naší země. Když neuspěly, obrátili se organizátoři na nás. Velmi nám pomohli, po všech stránkách. Téma ročníku „Staňte se součástí divadla přírody a zlepšete kvalitu svého života“ nás přivedlo k učiteli národů J. A. Komenskému, který je pohřbený v Naardenu u Amsterodamu. V roce 2012 jsme vzpomněli 420. výročí od jeho narození. Podobu expozice určily idea pocty malebné české krajině a působivá dřevěná socha Václava Fialy – Kaple poutník, a doplnil nadčasový citát Komenského „Všichni na jevišti tohoto světa stojíme a cokoli se tu koná, všech se týče.“ Projekt české expozice zpracovala Suzan Faessen na náklady organizátora. Realizaci zajistily nizozemské firmy. Státní instituce přislíbily finanční podporu, ale neposkytly ji. Czechtourizm zajistil Český den, jehož se účastnilo muzeum J.A.K. v Naardenu, výstava Má vlast cestami proměn, čeští prodejci tradičních výrobků a navštívili je členové Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, kteří expozici morálně podpořili. Náklady spojené s transportem sochy hradily české firmy. Obě organizátorky i sochař pracovali zdarma, na své náklady.

Nečekali jsme žádný vděk ani poděkování, a přesto se nám ho dostalo, od Společnosti za pozitivní přístup k životu. Bylo nám velkou ctí.

Těšili jsme se, jak si další Floriadu užijeme jako návštěvníci. S Václavem jsme opět v roli organizátorů, Jarmilka Havlíčková se jí nedožila.

17. 2. 2022 Drahomíra Kolmanová

Videa:

Česká účast na Floriade 2012 (pdf) – sochař Václav Fiala

Česká expozice na Floriade 2012 | Borovice.cz,

Na vlastní kůži: Parádní výlet na holandskou Floriade 2012 | Kafe.cz 

Na Floriade 2012 s chutí | Zahradnictví (zahradaweb.cz)

1 A Floriade 2012 2   1  Floriade 2012 4 1   Floriade 2012 6   1  senatori na Floriade