header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Od roku 1970 působily v Pečkách dvě mateřské školy. V roce 1991 byla budova druhé MŠ navrácena v restituci a děti přestoupily do zbylé MŠ Pečky a MŠ Velké Chvalovice. Klesající počet dětí přiměl zřizovatele MŠ ve Velkých Chvalovicích uzavřít. Po čase však počet dětí stoupal a prostory školky v Pečkách neměly dostatečnou kapacitu. Spolu s tehdejším starostou hledala ředitelka mateřské školy řešení. Výsledkem bylo nahrazení nevyhovující prosklené spojovací chodby novou spojovací budovou, sahající (se souhlasem sousedů) až na hranice pozemku, s částí s tělovýchovnými prvky a další třídou v prvním patře.
Po dokončení stavebních prací, vymalování, barevném sladění podlahových krytin, vybavení počítači, interaktivní tabulí, osazení nábytkem a tělovýchovnými prvky vznikl působivý interiér, který dětem nabízí zábavu i moderní získávání vědomostí a dovedností. Vzhledem k vyššímu počtu strávníků bylo třeba provést také částečnou úpravu kuchyně. Postupně proběhly rekonstrukce i ve starších budovách. Byla vyměněna střecha na hospodářské budově a okna v dvou budovách. Ve třech třídách opraveny popraskané stropy a bylo osazeno nové osvětlení. Ve všech třídách došlo k výměně podlahové krytiny. Také zahrada byla postupně modernizována novými herními prvky a úložnými prostory.
Dnes školka MAŠINKA nezapře svůj název. Hlavní budovy po proměně svými zakulacenými střechami připomínají železniční vozy. Na zahradě „parkují“ dřevěné zábavně-naučné vagónky s lokomotivou, která stojí u dřevěného modelu pečeckého nádraží. Ti, kdo školku stavěli, budou jistě mile překvapeni, až ji letos navštíví u příležitosti 50 let, která uplynou v květnu 2020 od otevřenítehdy zcela nové mateřské školy o čtyřech třídách. Dnes má školka sedm tříd a dvě rozlehlé zahrady.

  • Realizace proměny: duben 2006 – srpen 2018
  • Iniciátor proměny: Hana Malá
  • Investor: Město Pečky, ROP střední Čechy, OPŽP, SZIF
  • Další partneři realizace proměny (jiní než iniciátor a investor): MAS Podlipansko, o.p.s.
  • Projektant: Ing. Helena Tvrzová
  • Realizační firma: Daniel Šperk – stavební firma, KOBLA, spol. s r. o., Josef Tichý – Petiss, Matěj Holub – řezbář, Jiří Kapr - zahradnické služby
  • Autor (autoři) fotografií: DIGI - FOTO Jaroslav Železný

Webová stránka proměny MŠ Pečky

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy