header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Historie zámku sahá až do 14. století, kdy vznikla původní vodní tvrz. Ta prošla v 16. století proměnou na renesanční zámek. Do barokního hávu jej přebudovali v 17. století Thunové. Zámek s celým panstvím od 19. století Thunové pronajímali G. Hodkovi, jehož rodina v roce 1926 vše odkoupila do svého vlastnictví. Za 2. světové války sloužil zámek jako zajatecký tábor pro francouzské válečné zajatce z řad důstojníků a letců. V roce 1948 byl zámek znárodněn a předán státnímu statku, který ho vybydlel a nechal dojít do havarijního stavu – propadlá střecha a stropy, místy až do suterénu, bez oken a dveří. V roce 2012 získalo zámek sdružení Via Levamente, aby zachránilo jednu z nejohroženějších kulturních památek v ČR.
Spolek začal v roce 2014 s vyklízením suti ze zámku a nádvoří, která místy dosahovala výšky více než 2 metry. Následovalo statické zajištění zdiva a částečně zachovaných kleneb. V roce 2017 začaly práce na nejstarší gotické části zámku, statické zajištění a oprava narušeného nosného zdiva, dozdění koruny a zaklopení stropu druhého podlaží. V roce 2018 se podařilo postavit krovy a vše připravit pro kompletní zastřešení, které proběhlo v roce 2019.
V současnosti je zastřešena nejstarší gotická část a severozápadní roh. Každoročně jsou pořádány dny otevřených dveří, kde se návštěvníci prohlédnou si postupující práce v této části zámku. Pro zámek se dlouhodobě připravuje koncepce stálé interaktivní výstavy Sámova říše. Nedaleko Pětipes je vrch Rubín, kde se mohla odehrát bájná bitva u Wogastisburgu. V areálu zámku se nacházejí dva energetické body, kde si lze dobít energii. Letos na podzim se poprvé uskuteční dětské odpoledne „Strašení v zámku a podzámčí“ a další kulturní program. Kromě ohlášených akcí je zámek zatím pro veřejnost uzavřen.

  • Realizace proměny: srpen 2014 – prosinec 2026
  • Iniciátor proměny: Via Levamente, z.s.
  • Investor: Via Levamente, z.s., Ústecký kraj, Ministerstvo kultury ČR
  • Projektant: Ing. arch. Luděk Kamiš
  • Autor (autoři) fotografií: Via Levamente: západní stěna zámku 2014, západní stěna zámku 2019, Pavel Beran: titulní foto

Webová stránka proměny Via Levamente
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy