header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

V půvabném prostředí Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě se ve čtvrtek 5. srpna setkali zástupci středočeských měst a vesnic, které prezentují proměny svých objektů na 13. ročníku mezinárodní putovní výstavy Má vlast cestami proměn - příběhy domova.

Přítomné uvítal ředitel Památníku Lukáš Halenkovský. Radní Středočeského kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda a Lucie Cirkva Chocholová, předsedkyně Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, spolu se zástupcem pořadatele výstavy - ředitelkou spolku Cestami proměn Drahomírou Kolmanovou poděkovali letošním vystavovatelům za obdivuhodné proměny: Modlitebnu církve evangelické v Čelákovicích, špýchar v Hvožďanech, Bartolomějské návrší a rekonstrukci nádražní budovy v Kolíně, zámek Loučeň, poutní areál Skalka v Mníšku pod Brdy, rekonstrukci Mělnické ulice ve Mšeně, sokolovnu v Pečkách a památník Jana Palacha ve Všetatech. Předali i Ceny odborné poroty za rok 2020. Porota pracuje pod vedením arch. Pleskota a udělila ocenění  následujícím proměnám Středočeského kraje: Zámku Bořanovice - Pakoměřice, hospodě v Máslovicích, farní stodole v Mnichově Hradišti, kamennému mostu v Sazené a klášteru ve Voticích. Jako dary předali vzácná vína z prazských vinic darovaná vinaři Lubomírem Antalem z Modřanské vinice a Oldřichem Pokorným z vinice Máchalka, a vína z oblasti mělnické od Františka Kettnera.

Za každou proměnou stojí osobní příběhy lásky k domovu, odpovědnosti za něj a nezřídka i osobní statečnosti. Proto jsou atributy projektu kamenné Srdce vlasti nalezené na Vyšehradě a čtrnáct Srdcí krajů, svěřených do péče kardiochirurga prof. Pirka.

V malebném parku, který inspiroval Antonína Dvořáka v jeho jedinečné tvorbě, můžete zhlédnout kolekci výstavy s proměnami ze Středočeského kraje, Prahy a Vysočiny
do konce září. Kolekce Středočeského kraje a loňských vítězů je k vidění do konce srpna ve Mšeně.