header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

V roce 1872 byla do obce přivedena železnice (trať Břeclav – Hrušovany nad JevišovkouŠanov) a vybudováno nádraží s odbočkou do Lávy nad Dyjí (Rakousko) okolo obce Nový Přerov. Pravděpodobně hned se zavedením železnice byla s největší pravděpodobností vystavěna nádražní budova, která postupem času měnila svou podobu. Například z konce 19. a začátku 20. století pocházely oboustranné přízemní přístavby. V současnosti se budova opět vrátila do původního půdorysu patrového objektu se sedlovou střechou. Interiér procházel změnami po celou dobu existence stavby, vždy v návaznosti na aktuální potřeby a využití.
Při posledních stavebních úpravách proběhla redukce objektu, optimalizace využití vnitřních prostor a celková oprava dvoupatrové budovy. Před stavebními úpravami se jednalo o patrovou budovu s postranními přízemními křídly. Ta však byla odstraněna a zůstala pouze středová patrová část objektu s částečným podsklepením a půdním prostorem se sedlovou střechou. V prvním podlaží je dopravní kancelář, zázemí pro zaměstnance a pro službu ve stanici a dále čekárna pro cestující veřejnost. Ve druhém podlaží se nacházejí dvě bytové jednotky, které poskytnou moderní bydlení. Okolo budovy nově vznikly nebo byly opraveny zpevněné plochy. Nový je také bezbariérový vstup do čekárny.
Architektonické a výtvarné řešení koresponduje s okolním terénem. Odstraněním přízemních částí dostal objekt zcela odlišný vzhled. Ponechaná dvojpodlažní část změnila výraz objektu na zcela vertikální. Záměrem opravy proto bylo docílit osazením horizontálních fasádních profilů dojem horizontální délky. Cílem bylo také úsilí vrátit objektu alespoň v náznaku jeho původní podobu. Úprava fasády vdechla budově autentického ducha a oživila řešený prostor.

  • Období realizace: 9. 11. 2021 – 9. 1. 2023
  • Iniciátor: Správa železnic, státní organizace
  • Investor: Správa železnic, státní organizace
  • Projektant: T PROJEKT AED s.r.o.
  • Autor architektonického návrhu: Ing. Pavel Tuček
  • Realizátor: MSO servis spol. s r.o.

Webová stránka proměny 
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy