header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Všechno začalo skoro jako v pohádce. Byl jednou jeden opuštěný, téměř zapomenutý zámek. Vlastně už málem ani nebyl.
Navzdory úvodu je třeba dodat, že samotná proměna rozhodně žádnou pohádkou nebyla. Ale díky nadšení, odhodlání, vytrvalosti a v neposlední řadě i finanční podpoře se podařilo zdárně docílit první části proměny a navrátit alespoň části exteriéru zámku někdejší noblesu, o kterou na dlouhá desetiletí přišel. Myšlenkou celého projektu je nejen záchrana a oživení dlouhodobě a rozhodně neprávem zapomenutého zámku s dvorem, ale i oživení samotného regionu, který stále ještě čeká na své „znovuobjevení“, a který má návštěvníkům rozhodně co nabídnout. Jelikož chléb v tomto regionu má opravdu tvrdou kůrku, rozhodli se majitelé, že stavební práce, které nezvládnou sami nebo s pomocí dobrovolníků, budou primárně realizovány místními drobnými stavebníky a zručnými řemeslníky, aby vynaložené prostředky současně přispěly k obnově regionu.
Zámek, jehož historie sahá až do 14. století, je nejstarší a současně jedinou původní stavbou obce. Přestože byl v roce 1622 poškozen požárem, jeho následná oprava vyústila v barokní přestavbu. Další úpravy v 17. a 18. století z něj vytvořily v drobné, avšak honosné aristokratické venkovské sídlo.
Návrat do původní podoby bude stát ještě spoustu úsilí, ale již nyní je patrná proměna. Chátrající zámek je po dlouhé době opět oprávněnou dominantou, která na vyvýšeném místě v samotném středu obce nejen poutá pozornost, ale svou dominancí rovněž zdůrazňuje a potvrzuje svůj historický význam. V budoucnosti bude možné obdivovat také interiéry, jejichž obnova probíhá se stejnou pečlivostí a důsledností, jaké se dostalo fasádě. Reprezentativní prostory bude možné nejen obdivovat, ale rovněž využít ke společenským a kulturně-vzdělávacím aktivitám.

  • Období realizace: 23. 12. 2015 – 30. 10. 2021
  • Iniciátor: majitel objektu
  • Investor: majitel objektu; Moravskoslezský kraj (Dotační program: Obnova kulturních památek a nemovitostí
    v Moravskoslezském kraji); Ministerstvo kultury ČR (Dotační program: Obnova kulturních památek
    prostřednictvím obcí s rozšířenou působností); Nadace barokního divadla zámku Český Krumlov
  • Další partneři: Dominium Angelicum, z. s.; dobrovolníci
  • Projektant: Ing. Barbora Bartecká, Ph.D.
  • Autor architektonického návrhu: Ing. Arch. Kateřina Šmardová, PhD.
  • Realizátor: Lepos stav s.r.o. (statické zajištění); Stolařství Michal Měrka (kopie okenních výplní); Milan Adámek (štukatérské a fasádní práce), INDEXANSIR s.r.o. (obnova barevnosti fasády, konzervační práce, obnova interiérů), IR Laser (laserové čištění)
  • Fotografie: Archiv zámku, Zdeněk Caisberger
  • GPS souřadnice proměny 50.3108633N, 17.7018158E

www.angelicum.cz
https://www.facebook.com/Chateau-Paulowitz-100940712500368

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy