header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Zámek Wichterle se nachází v centru města Slavičín. Ve 14. století zde stála tvrz. Na přelomu 15. a 16. století vznikl při přestavbě zděný palác a snad věže. V období baroka vznikla rozměrná patrová budova (dnešní SZ křídlo) s krátkými bočními křídly. V první polovině 19. století byla vytvořena čtyřkřídlá dispozice se zděnými pavlačemi v SZ části nádvoří. Při radikální přestavbě v polovině 19. století bylo strženo JV křídlo a vznikla dnešní, trojkřídlá dispozice. Po 2. světové válce byl zámek zestátněn a radikálně přestavěn pro účely kulturního střediska bohuslavického závodu národního podniku Zbrojovka Brno. Od roku 1964 je zámek zapsán v seznamu nemovitých kulturních památek.
Zub času se zakousl nejen do exteriéru, ale podepsal se také na vnitřním vybavení. Kromě restaurace a vinárny tu bývala knihovna, školka, klubovna SSM, kanceláře a obchůdky. Poslední komplexní rekonstrukce zámku proběhla v letech 2018–2019, kdy se stal vlastníkem Roman Machala. Všechny tyto nánosy novodobé historie bylo potřeba odstranit, a tak uvnitř zámku zůstaly holé zdi. Zámek prošel celkovou rekonstrukcí. Kroky byly konzultovány s památkáři, práce probíhaly se snahou zachovat co nejvíce původních prvků. Dotvářely se chybějící štuky a reliéfy v celém zámku. Největším oříškem byla kompletní renovace sklepení, které je přestavěno na pivní lázně. Novou dominantou zámku se stala celoroční prosklená terasa.
Po dokončení rekonstrukce zámek funguje jako hotel s restaurací a pivními lázněmi. Okolí je osázeno novou zelení. Přilehlý anglický park spravuje město Slavičín. Díky zájmu o historii a zámek jako takový nechal majitel zpracovat kompletní stavebně historický průzkum včetně restaurátorských průzkumů, z čehož vznikla unikátní historická galerie, která je volně přístupná široké veřejnosti.

  • Období realizace: 1. 2. 2018 – 5. 12. 2019
  • Iniciátor: majitel Roman Machala
  • Investor: majitel Roman Machala
  • Autor architektonického návrhu: majitel Roman Machala
  • GPS souřadnice proměny 49.0895578N, 17.8763161E

www.zamekwichterle.cz
https://www.facebook.com/zamekwichterle

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy