header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Kdysi významné šlechtické sídlo, kde vznikla Škodovka, hrál se první český fotbal, zrodily se ty nejkrásnější melodie a básně, na konci 20. století upadlo do spánku, aby bylo v prvním desetiletí nového milénia probuzeno do nové slávy. Zámek poprvé spatřila dnešní zámecká paní v roce 1998 a jednalo se spíše o dílo náhody, když se u přátel dozvěděla, že je zámek na prodej. Rozhodně nepřipomínal zámek z pohádky, ale měl své kouzlo a zámecká paní velmi silně vnímala genia loci.
Když se dnešní zámecké paní v letadle dostal do rukou časopis představující práci světového designéra a vynálezce bludišť Adriana Fishera, zrodila se přímo v oblacích myšlenka, jak využít zámeckého areálu na maximum. Rekonstrukce zchátralé památky tak byla propojena s celkovou revitalizací zámeckého parku a vybudováním souboru unikátních labyrintů a bludišť, v Evropě zcela jedinečných. Podobná náhoda svedla zámeckou paní i se Stephenem Weeksem, jehož rukopis je patrný v netradiční koncepci zámecké expozice a její prezentaci návštěvníkům.
Zámecký areál je dnes místem, kam míří nejen tisíce návštěvníků ročně do unikátního labyrintária a také za netradičními kostýmovanými prohlídkami, ale i místem, kde desítky párů vstupují do manželství, kde firmy nalézají přívětivé zázemí pro konání svých eventů, kam zamilovaní jezdí za romantickými pobyty a kam rodiny přijíždějí za aktivním odpočinkem. Zámek Loučeň je místem, kde to žije.

K zámeckému areálu se pojí spousta příběhů a legend. Vždyť i dnešní zámecká paní se na zámku převtěluje do Její Milosti paní Terezie Berkové z Dubé a na Loučeni, dobrého ducha zámku. O dalších významných osobnostech spjatých s loučeňským zámkem se pochopitelně dozvíte při prohlídkách, ale za zmínku jistě stojí Bedřich Smetana, Erich Maria Rilke, Mark Twain nebo Alice Masaryková. Zámek Loučeň se pyšní mnoha oceněními, např. „Nejlepší turistická nabídka regionu okolí Prahy 2009“, „Park roku 2008“, „Zlatý erb 2020“. Labyrintárium a největší adventní věnec jsou rovněž zapsány do České knihy rekordů.

  • Období realizace proměny: duben 2002 – červen 2007
  • Iniciátor proměny: Ing. Kateřina Šrámková, zámek Loučeň a.s.
  • Investor: Zámek Loučeň, a.s.; Společný regionální operační program – podpora podnikání a cestovního ruchu
  • Projektant: Bc. David Kučera – zámecký park; Adrian Fisher – zámecké labyrinty a bludišťě; Ing. Libor Kouřík – zámek; Stephen Weeks – zámecká expozice
  • Realizační firma: Skanska, a.s.

Webové stránky proměny zámek Loučeň
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy