header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Historie budovy původního hotelu s restaurací sahá do roku 1850. Budova postavená původně v empírovém stylu nesla název Zur Eisenbahn a podnik patřil k luxusnějším ve městě. Dům na rozcestí ulic byl předurčen k pořádání nejrůznějších akcí – probíhaly zde koncerty, bály, přednášky, shromáždění. Výjimečný galeriový sál, promítání filmů, hotelové pokoje, to vše spoluutvářelo dobrý tón pro město i návštěvníky. V průběhu let však Lovoš, jak se od roku 1957 podle kavárny v přízemí začal nazývat, procházel různorodým využitím. V 60. letech byla přízemní část včleněna do IV. cenové skupiny a hospoda s hernou zde fungovala ještě v roce 2015. Svou strategickou polohou na křižovatce ulic a blízko dráhy byl Lovoš vždy ideálním místem k setkávání. Tyto historické konsekvence významně ovlivnily nápad znovuoživit tento tradiční kulturní stánek. Inspirací pro vizi s níž přišlo město Lovosice byly kavárny v USA, Francii a Německu.
Cílem byla celková rekonstrukce historické budovy, která by znovu poskytla občanům široké spektrum vyžití, spojovala generace a byla skutečně reprezentativní. Z toho důvodu bylo osloveno studio Le Patio, které již realizovalo podobné proměny, např. Kávu s párou v Litoměřicích. Nejprve došlo k rekonstrukci divadelního sálu ve stylu art deco, vznikly dva nové bary, lounge, foyer se šatnou a nové toalety.
Poté prošlo renovací celé přízemí. Nové schodiště propojilo recepci a patro budovy, revitalizováno bylo historické schodiště a kanceláře v patře, kompletně opravena fasáda. Vznikla kavárna s podiem pro tzv. Open Mike, salónek v anglickém stylu, galerie, startup a venkovní terasa. Výsledkem je multifunkční a mezigenerační, bezbariérový prostor nadregionálního významu, který svou estetickou propracovaností, nebývalým kouzlem a atmosférou mění životy a vnímání návštěvníků.

  • Období realizace proměny: listopad 2017 – listopad 2019
  • Iniciátor proměny: Ing. Milan Dian, Ph.D. MBA; JUDr. Monika White; arch. Michael White; Simona Wagnerová
  • Investor: Město Lovosice
  • Další partneři realizace proměny: starosta města; designérsko-architektonická dvojice Monika a Michael White; Simona Wagnerová; projektový tým města ; kvalifikovaný stavební tým ; grafici kreativního studia HMD
  • Projektant: Michael White
  • Realizační firma: LT-BAU s.r.o.
  • Autor fotografií: Jaroslav Kvíz, Jan Zíma

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy