header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Budovou bývalé školy, postavené v roce 1909, prošly za období její existence stovky a možná i tisíce dětí. Současná rekonstrukce jí vdechuje nový život. Poté, co budovu v 90. letech přestala využívat základní škola Slatinice, řešilo vedení obce její nové uplatnění Vystřídalo se zde několik nájemců. Od roku 2014 probíhala debata o využití jako hasičské zbrojnice a kulturního sálu. Na základě rozhodnutí zastupitelstva byl zpracován projekt a v roce 2021 získal Lutín příslib dotace od Ministerstva vnitra.
Výběrové řízení na zhotovitele stavby vyhrála firma Provádění staveb Olomouc a.s. Ihned po předání staveniště započal čilý stavební ruch.
Z původní budovy nakonec zbyly jen obvodové zdi. Přes očekávané komplikace, vycházející z faktu, že se opravuje více než 100 let stará budova, probíhalo vše dle harmonogramu. Podařilo se dále získat individuální dotaci od Olomouckého kraje a od Ministerstva pro místní rozvoj. Dílo díky výtečné spolupráci s realizátorem dospělo na konci roku ke zdárnému završení. Nově je budova rozdělená na dvě části. Přízemí a přístavba ve dvorním traktu slouží jednotce sboru dobrovolných hasičů. Hasiči zde mají denní místnost, kompletní hygienické zázemí, věž na sušení hadic a garáže pro obě zásahová vozidla. V prvním patře je vybudován nový společenský sál se zázemím. Přístup do sálu je možný díky schodové plošině i imobilním osobám. Zázemí má kompletní vybavení pro konání společenských akcí. Podkroví budovy je připraveno pro případnou přestavbu na nouzové bydlení nebo klubovnu pro spolky.

  • Období realizace: 10. 1. – 30. 11. 2022
  • Iniciátor: Zastupitelstvo obce Lutín
  • Investor: Obec Lutín
  • Dotace: Ministerstvo vnitra dotační titul Stavba nebo rekonstrukce požární zbrojnice
    Olomoucký kraj částkou individuální investiční dotace, Ministerstvo pro místní rozvoj částkou dotační titul Rekonstrukce a přestavba veřejných budov
  • Další partneři: Členové zásahové jednotky SDH Třebčín, současní i bývalí zastupitelé z místní části Třebčín
  • Projektant: Ing. Petr Zavadil, SPZ DESIGN, s.r.o
  • Autor architektonického návrhu: Ing. Petr Zavadil, SPZ, DESIGN, s.r.o.
  • Realizátor: Provádění staveb Olomouc, a.s.

Webová stránka proměny 
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy