header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Nevzhledný a zanedbaný prostor v centru města o rozloze 160 m2 byl po desítky let slepým a temným zákoutím s rozpačitou zelení. Nic na tom nezměnilo ani osazení pamětní desky, připomínající 197 hranických obětí holokaustu, na severní fasádě Synagogy. Plocha proluky i okolní nemovitosti patří různým soukromým majitelům, proto se v roce 2016 začalo hledat nízkonákladové řešení kultivace místa s nejistou délkou života.
V letech 2017 a 2018 vzniklo několik variant studie a posléze projekt s cílem vytvořit přehledný a snadno udržovatelný prostor, který bude vhodný jako pietní místo, ale také pro odpočinek, setkávání, případně pro umístění uměleckých děl – sousední synagoga slouží jako galerie. Od počátku byly základními prvky proměny vyčištění prostoru (podkladem se stal mlatový povrch s drenážním systémem), nejnutnější opravy okolních objektů, minimalistické sedací prvky a výrazné osvětlení jako element výtvarný i bezpečnostní.
K posunu došlo počátkem roku 2019, kdy sochařka Christine Habermann von Hoch nejen zvýraznila ideu památečního místa, ale také spojila všechny vstupní myšlenky do uceleného díla. Během pobytu v Izraeli si osvojila židovskou symboliku. Své výtvarné objekty k sezení proto transformovala v připomínku hranické židovské komunity. Po krátké, ale intenzivní realizační fázi byla v září téhož roku proluka slavnostně otevřena. Instalace „Nicocot – fragmenty světla“ je složena ze šesti hranolů o trojúhelníkové podstavě, představujících elementy Davidovy hvězdy. Motivy po stranách užívají hebrejské písmo, jež slouží jako ornament i obsahový prvek. Strany zdobí slova radost, pokoj, láska, štěstí, sláva a život. Hra se světlem je inspirována židovskou mystikou. Rozložení hvězdy na trojúhelníky odkazuje k zachování identity židovského národa navzdory jeho roztroušenosti po celém světě.

  • Období realizace proměny: červenec–září 2019
  • Iniciátor proměny: Jiří J. K. Nebeský, hranický historik, vydavatel a publicista
  • Investor: Město Hranice
  • Další partneři realizace proměny: Církev československá husitská, majitel proluky; Petra Hrušková, farář
  • Projektant: Tomáš Kratochvíla, architektura; Christine Habermann von Hoch, plastika

Webová stránka proměny https://www.mesto-hranice.cz/
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy