header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Město Mohelnice se snaží zlepšit nakládání s dešťovou vodou na svém území a také zpříjemnit v letních měsících klima na veřejných prostranstvích. Díky tomu také vznikl projekt „ZŠ Mlýnská, Mohelnice – Revitalizace střech, nakládání s dešťovou vodou“. Jeho autorem a hlavním hybatelem byl starosta obce Ing. Pavel Kuba. Projekt měl za cíl nejen realizaci zelené střechy, ale také venkovní terasy přístupné z hlavní budovy školy.
Z původní myšlenky vznikla za účasti projektanta projektová dokumentace se všemi potřebnými povoleními. Následně se celý projekt ucházel o dotaci z programu SFŽP. Po schválení realizace projektu městem Mohelnice a výběrem zhotovitele proběhla jeho úspěšná realizace. Vznik zelené střechy probíhal za velké podpory ředitelky školy Mgr. Marcely Vlasákové.
V současnosti má Základní škola Mohelnice, Mlýnská 1, na objektu jídelny vybudovanou zelenou střechu, která slouží v mnoha ohledech. V horkých letních dnech je využíván instalovaný mlžící systém pro zlepšení mikroklimatu v okolí budovy jídelny. Srážková voda nyní není odváděna do dešťové kanalizace, ale je využívána pro závlahu zeleně na střeše. Základní škola vybudováním terasy na střeše jídelny získala i další výukový prostor, zelená plocha střechy slouží jako malá botanická zahrada. V neposlední řadě realizací tohoto projektu došlo i k estetickému zkrášlení střechy, na kterou jde vidět z vyšších pater hlavní budovy školy.

  • Realizace proměny: červenec – listopad 2019
  • Iniciátor proměny: Ing. Pavel Kuba, starosta
  • Investor: město Mohelnice, Operační program Životní prostředí
  • Další partneři realizace proměny (jiní než iniciátor a investor): Mgr. Marcela Vlasáková, ředitelka základní školy
  • Projektant: KOVO CZ s.r.o.
  • Realizační firma: SVOBODNÉ ZAHRADY KLUS, s.r.o.
  • Autor (autoři) fotografií: Jiří Ferbínek

Webová stránka proměny město Mohelnice

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy