header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Dělostřelecká tvrz Bouda byla jediná z pěti stavebně dokončených tvrzí čs. opevnění z let 1935–1938, která celá desetiletí unikala snahám znovu ji využít k vojenským účelům. Přestože Vojenská správa opakovaně přijímala opatření, která měla interiér uzavřít před neoprávněnými návštěvníky, procházely po povrchu i podzemím stovky fascinovaných lidí. Všichni obdivovali jeden z pomníků zašlé slávy Československa a jeden ze symbolů přípravy na jeho obranu ve 30. letech minulého století.
Jednoho říjnového pátku roku 1989 přijeli z Brna na Boudu dva kamarádi – Martin Ráboň a Jiří Novák. Začali s jejím oživením. Zpřístupnění tvrze Bouda si v letech 1990–1992 vyžádalo vyvezení více než 400 tun suti a odpadků z podzemí a odpracování více než 100 000 dobrovolnických hodin. Těžká technika odstranila nepůvodní terénní úpravy, došlo k obnažení vchodového srubu až na původní kamennou rovnaninu. To bylo nezbytné k tomu, aby se poškozená konstrukce srubu mohla důkladně očistit a zaizolovat, opatřit omítkou a doskládat kamennou rovnaninou. V případě omítky se jednalo o stovky metrů čtverečních. Terén byl obnoven do stavu ze září 1938. Přemístilo se přes 2000 tun materiálu. Paralelně běžela v dílnách specializovaných firem výroba precizních a velmi masivních replik dvou pancéřových zvonů, posuvných vrat vjezdu, dvojích dveří do vstupu pro pěší a odlévala se i střílna zbraně D.
Ikonický vchodový srub K–S 22a tvrze Bouda dostal svou původní podobu, zmizely všechny vnější šrámy způsobené zkouškami za okupace a vytržením pancéřových prvků. A jako jediný má dnes podobu odpovídající dnům, kdy osádky opevnění na rozkaz prezidenta republiky proti své vůli a přesvědčení opouštěly své pevnosti. S přibývajícími dny se na stěnách objevují vápencové výkvěty, a tak objekt postupně získává dobovou patinu.

  • Období realizace: 31. 8. 2020 – 30. 6. 2021
  • Iniciátor: Ing. Martin Ráboň
  • Investor: Pardubický kraj
  • Další partneři: Společnost přátel československého opevnění, o.p.s.
  • Projektant: Michal Soukup, DiS
  • Realizátor: Navláčil stavební firma, s.r.o., UNIPREX Trade s.r.o., GAMATEC s.r.o.
  • Společnost přátel československého opevnění, o.p.s.

Webová stránka proměny 


Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy