header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Stavba krytého bazénu začala na konci 70. let v tzv. akci „Z“. Bazén se po velkých obtížích podařilo dokončit až v roce 1993 a právě kvůli zdlouhavé, místy neodborné a přerušované výstavbě začal předčasně chátrat. Už v 90. letech se objevily velmi vážné technologické závady. Bazén tak byl zastaralý již při otevření. Pomocí neustálých oprav vydržel krytý bazén v provozu celých 24 let, venkovní koupaliště bylo kvůli únikům vody zavřeno o 8 let dříve. Na konci června 2017 byl areál zcela uzavřen, část technologie neprošla revizí a došlo k neopravitelné poruše kotle k vytápění celého areálu.
Město se vrátilo k projektu rekonstrukce bazénu z roku 2009. Přestavba začala v říjnu 2018. Jednalo se o složitou renovaci, během níž vyvstaly nepředvídatelné skutečnosti, které naštěstí neměly vliv na termín dokončení. Vzhledem k termínu zahájení stavby oproti předpokládanému květnu nemohly být sanační práce na železobetonovém skeletu stavby prováděny kontinuálně kvůli nepřízni počasí v zimních měsících. Po necelých dvou letech byl bazén dokončen a předán veřejnosti.
Aquacentrum prošlo velmi náročnou a zdařilou rekonstrukcí. Tvoří ho dva kryté bazény, k nimž přibyla vířivka, wellness či saunový svět a malý venkovní bazén s plochou pro relaxaci. Další ze zcela nových částí budovy je tobogánová věž s 97 m dlouhým tobogánem, který ústí do krytého bazénu. Návštěvníci si mohou užívat nejen plavání, ale i saunového světa. Rychlejšímu odbavení pomáhají chytré technologie, např. průchod na čipy, jejichž držitelé mají zvýhodněné vstupné. Areál je pokryt wi-fi sítí, bezpečnost plavců hlídají kamery, přičemž jedna z nich je i pod vodou.

  • Období realizace: 22. 10. 2018 – 31. 8. 2020
  • Iniciátor: Město Šumperk, Podniky města Šumperka a.s.
  • Investor: Město Šumperk, Podniky města Šumperka a.s.
  • Projektant: Supring spol. s r.o., Ing. Kamil Krejčí, Ing. Pavel Kotsch
  • Autor architektonického návrhu: Ing. arch. Jaroslav, Ševčík, ARCH.Z.STUDIO
  • Realizátor: PKS stavby a.s.
  •  Autor (autoři) fotografií Archiv města Šumperk a PMŠ a. s.

Webová stránka proměny 

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy