header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Výbor pro světové dědictví UNESCO schválil v prosinci 1994 zařazení kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Novým statutem zelenohorské památky získaly obnovné práce na dynamice. Do roku 2012 byl jejich nositelem stát jako vlastník této národní kulturní památky. V letech 1995–2001 proběhla obnova ambitu, následovaly přípravné práce obnovy kostela, realizované po dílčích etapách, završených pozoruhodnou rekonstrukcí původní štukové výzdoby kopule. V roce 2014 převzala památku Římskokatolická farnost ve Žďáru nad Sázavou II, která představila rozsáhlý projekt obnovy poutního místa.
Investiční akce OBNOVA POUTNÍHO KOSTELA SV. JANA NEPOMUCKÉHO NA ZELENÉ HOŘE VE ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU byla podpořena Evropským fondem pro regionální rozvoj a Ministerstvem pro místní rozvoj ČR v rámci programu IROP. Římskokatolická farnost Žďár nad Sázavou II jako investor v průběhu realizace úzce spolupracovala s Městem Žďár nad Sázavou a Krajem Vysočina. Čtyři roky a čtyři dny trvající obnova v co možná v největší míře představuje původní formu a ideový program významného poutního místa a architektonického centra českého gotizujícího baroka.
Pronikavou změnu vnějšího vzhledu přináší prolomení oken do původní velikosti. Vizuální vnímání stavby umocňuje její dominantní poloha v obnovené travnaté poutní louce. Vnitřní prostor kostela poskytl příležitost obnovit vzhled v rozsahu blížícím se původnímu autorskému řešení opata Vejmluvy a architekta Santiniho. Interiér graduje světlem, které umocňuje původní barevnost výzdoby a originálně zrekonstruované podlahy. Obnovený kostel je zejména významným poutním místem s pravidelnými bohoslužbami, ale i turistickým cílem s plnohodnotným návštěvnickým režimem, místem kulturních setkání i prostorem pro vzdělávání.

  • Období realizace: 11. 12. 2018 – 15. 12. 2022
  • Iniciátor: Římskokatolická farnost Žďár nad Sázavou II
  • Investor: Římskokatolická farnost Žďár nad Sázavou II; Evropská Unie, Integrovaný regionální operační program
  • GPS souřadnice proměny 49.5801483N, 15.9420189E

https://www.zelena-hora.cz/
https://www.facebook.com/zdarskefarnosti/

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy