header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Budova školy byla postavena už v roce 1902 a od té doby patří k chloubám obce. V průběhu let prošla pouze drobnými úpravami. A už to na ní bylo vidět. S myšlenkou celkové rekonstrukce přišla v roce 2015 starostka obce Regína Vřeská ve spolupráci s architekty. Byly zpracovány dvě varianty, tím začal náročný proces veřejných projednávání, architektonických studií, schvalování. V roce 2019 získal projekt stavební povolení. Rekonstrukce majestátní školy a výstavba nové mateřinky trvala další dva roky a neobešlo se to bez komplikací. Ale výsledek z roku 2021 stojí za to.
Realizaci vedla starostka obce Regína Vřeská ve spolupráci se stavebním dozorem. Ale zásluhu na finální podobě měli samozřejmě všichni zastupitelé obce, kteří neváhali projekt podpořit. Přispěla také veřejnost, spolurozhodovala o podobě rekonstrukce a nové budovy školky. A samozřejmě ruku k dílu (a to doslova) přidali také rodiče a zaměstnanci školy, především ředitelka Mgr. Iveta Buryanová. Šťastnou ruku měla obec také při výběru designového ateliéru a stavební firmy.
31. 8. 2021 byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná budova základní školy a zcela nová budova mateřské školy ve Zbyslavicích. Budova školy je kompletně zrekonstruovaná, vznikly zde prostory pro školní družinu, šatny žáků, kompletně nově a moderně vybavená kuchyň. Největší zásah znamenaly opravy sociálního zázemí. Celá budova je odsanována. Přistoupilo se k výměně oken, dveří a k zateplení budovy. Fasáda byla navržena podobně jako před 115 lety. V zadní části pozemku pak byla vystavěna zbrusu nová budova školky s kapacitou pro 28 dětí. Součástí revitalizace byla i oprava stávajících přístupových komunikací.

  • Období realizace: 2. 10. 2020 – 31. 8. 2021
  • Iniciátor: Regína Vřeská, starostka; kolektiv zastupitelů od roku 2014; Mgr. Iveta Buryanová, ředitelka školy s kolektivem školy a školky
  • Investor: Obec Zbyslavice; Ministerstvo pro místní rozvoj; Ministerstvo financí
  • Další partneři: INNOVA Int. s.r.o.; sdružení rodičů Sluníčko, z.s.; Ing. arch. Michael Malysa; Ing. Marek Novotný – stavební dozor; zaměstnanci obce
  • Projektant: Ateliér IDEA, spol. s r.o.
  • Autor architektonického návrhu: Ing. arch. David Kotek PROJEKTSTUDIO EUCZ s.r.o. Ostrava
  • Realizátor: OSTRAVSKÉ STAVBY a.s.
  • Fotografie: Lukáš Ston
  • GPS souřadnice proměny 49.8059233N, 18.0724925E

www.zbyslavice.cz

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy