header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Hospodářský dvůr v Rymicích je součástí areálu pozdně renesanční stavby tvrze. Jde o více křídlovou stavbu (křídla A, B, C) s centrálním dvorem. Vzhledem k havarijnímu stavu objektu hospodářského dvora bylo možné využití pouze křídla C, a to jako provizorního skladu dřeva pro restaurování historických památek Muzea Kroměřížska.
Práce zahrnovaly řadu činností. Budovy bylo nutné staticky zajistit, opravit krovy, udělat nové přípojky sítí, fasády, terénní a sadové úpravy. Rovněž byla vyřešena ochrana sbírkového fondu, veškerého majetku a vybavení. Vzhledem k tomu, že objekt je nemovitou kulturní památkou, dohlíželi na celou revitalizaci památkáři. K nejnáročnějším pracím patřilo statické zajištění budovy a její odvlhčení.
V křídle A vznikl etnografický depozitář a konzervátorská dílna. V křídle B je vstup do areálu a pokladna, navíc zde vznikla etnografická expozice nazvaná „Od klásku ke kvásku“, která přibližuje proces setí a sklízení obilí, jeho dalšího zpracování na mouku a následného pečení chleba. Křídlo C slouží jako archeologický depozitář.

  • Období realizace: březen 2021 – květen 2022
  • Iniciátor: Muzeum Kroměřížska
  • Investor: Evropská Unie – Integrovaný operační program; Zlínský kraj; státní rozpočet
  • GPS souřadnice proměny 49.3429731N, 17.5279869E

https://www.muzeum-km.cz/

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy