header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Budovy koupaliště Dachovy z let 1923–1925 vystavěné podle projektu Ing. Karla Bachury s maximálním využitím dřevěných konstrukcí a se skleněnými výplněmi (vitrážemi na centrálním pavilonu) se do dnešní podoby zachovaly v původní autentické podobě. Jelikož však byly postaveny převážně ze smrkového, borového a modřínového dřeva, a s ohledem na bezmála stoleté stáří stavby, bylo nutné přikročit ke komplexní obnově. Řada prvků a částí byla již shnilá a značně dožilá. Příprava obnovy probíhala několik let, byla velice důkladná a zahrnovala mnoho průzkumných prací, které posloužily jako podklady pro zpracování projektové dokumentace.
V jednotlivých etapách prací došlo ke kompletní obnově hlavní budovy s centrálním pavilonem, převlékárnami a pokladnou. Proběhlo celkové posouzení stavu od základových patek, přes celoplošnou revizi dřevěných nosných i nenosných konstrukcí (jejich zachování, oprava či výměna) včetně provedení nových nátěrů ve stávající dochované barevnosti, až po provedení nové krytiny včetně klempířských prvků. Opravena byla elektroinstalace a hromosvod. Do původní podoby bylo rehabilitováno také venkovní předsazené schodiště po celé délce hlavní budovy.
Areál koupaliště a slunečních lázní Dachovy je dnes, stejně jako v minulosti, oblíbeným rekreačním letoviskem. Láká k návštěvě romantického přírodního koupaliště s pozoruhodnou dřevěnou architekturou z 20. let minulého století. Dnes vábí nejen milovníky koupání, ale i filmové štáby. V letní sezóně se zde konají různé kulturní akce. Mezi služby koupaliště patří: ubytování, tábořiště, dětské brouzdaliště, stolní tenis, petanque, volejbalové hřiště, plážový volejbal, fotbal, písečná i travnatá pláž, stravování formou kiosku na koupališti. Nedaleko se nalézá lesní pramen Kalíšek.

  • Období realizace: 2016–2020
  • Iniciátor: Město Hořice
  • Investor: Město Hořice; Královéhradecký kraj, dotační program Obnova památkového fondu; Ministerstvo kultury ČR, dotační program Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností
  • Další partneři: Technické služby Hořice, spol. s.r.o.
  • Projektant: Ing. Milan Pour
  • Realizátor: Dřevozpracující družstvo Hradec Králové pod vedením Ing. Václava Záruby
  • Fotografie: archiv města Hořice
  • GPS souřadnice proměny 50.3826447N, 15.6416539E

https://infocentrum.horice.org/o-meste/pamatky/koupaliste-dachova
https://www.facebook.com/mesto.horice/

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy