header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Budovu kláštera v Komenského ulici založil a provozoval (1874–1948) řád Milosrdných sester sv. Kříže. Po celou dobu existence sloužil vzdělávání, například jako Vychovávací ústav Ludmila, Odborná škola pro dívčí povolání či Střední odborné učiliště Slaviamotoru. Poté byl objekt dlouhou dobu opuštěný a chátral. Symbolická jedna koruna, kterou město Napajedla zaplatilo v roce 2000 českému státu za budovu kláštera, spustila gejzír nápadů směřujících k jedinému cíli – dát chátrajícímu komplexu novou náplň a budoucnost. Jelikož se iniciativa šťastně sešla s rozbíhajícími se dotačními programy, stal se pár let na to Nový Klášter opět domovem kultury a vzdělávání.
Dveřmi Nového Kláštera dnes vcházíme do muzea, do koncertní síně, do výstavních sálů, do kavárny, do tělocvičny anebo do místnosti s horolezeckou stěnou Jeho budova totiž prošla velkou proměnou. Koncertní síní, která nese jméno napajedelského rodáka – klavíristy světového jména Rudolfa Firkušného, zní hudba legendárních tvůrců. Stejně jako ona zůstane živoucí i odkaz lidí, kteří dali Novému Klášteru moderní náplň.
Po rozsáhlé rekonstrukci se stal Nový Klášter sídlem Základní umělecké školy a Klubu kultury Napajedla, který spravuje Muzeum Napajedla, knihovnu, informační centrum a Café Klášter. V prvním patře muzea se vrátíte do dětství s expozicí Hřiště hraček. Připomíná legendární hračky Fatry Napajedla, které navrhovala L. Niklová s A. Klugem. Vše je pojato v barevném a hravém duchu. Hned vedle se nachází expozice připomínající známou továrnu Slavia bratří Paříků na výrobu motorů. O patro výš je Příběh města. Vypráví příběh historie od lovců mamutů, přes Římany táhnoucí na Moravu, přes středověk až po novodobou historii.

  • Období realizace proměny: září 2003 – září 2015
  • Iniciátor proměny: Ing. Irena Brabcová, starostka města
  • Investor: Město Napajedla
  • Další partneři realizace proměny: Klub kultury Napajedla, příspěvková organizace; Základní umělecká škola Rudolfa Firkušného Napajedla; folklorní soubory Radovan a Pozdní sběr ; Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, atelier prostorové tvorby; Fatra, a.s. ; Michael Pařík
  • Projektant: Ing. arch. Michal Hladil; Ing. arch. Michael Klang; Ing. arch. Pavel Šimeček; Petr Nikl; Jerry Koza
  • Autor fotografií: archiv města Napajedla

Webové stránky proměny město Napajedla
Facebook proměny Klub kultury NapajedlaInformační centrum Napajedla

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy