header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

S rozvojem městské části a nárůstem počtu dětí bylo nutné řešit otázku kapacity místní základní školy. Po důkladné analýze se MČ rozhodla vytvořit bezpečné, moderní a inspirativní prostředí s odpovídajícím zázemím pro cca 250 žáků. Celý koncept měl za cíl pracovat v dialogu s původní budovou, aby uvnitř historického objektu vznikly moderní, zajímavé a prosvětlené prostory, a nezasahovat do volného prostranství školní zahrady. Nová nástavba vznikla nad půdorysem tělocvičny a zázemí. Učebny jsou otevřené do hřebene krovu. O příjemné prostředí se stará oboustranné nasvětlení denním světlem. Největší učebna se nachází v přízemí a je napojena na plochu vnitřního atria s přírodním amfiteátrem.
Přístavbou schodiště je zajištěn nezávislý provoz družin. Nerezová pavučina natažená zrcadlem schodiště přes všechna patra slouží jako zábradlí i galerie výtvarných prací. Provozně jsou nové části napojeny na stávající komunikační systém školy i na bezbariérový vstup, který umožňuje oddělit provoz školy a družiny.
Podařilo se vybudovat příjemné a inspirativní prostředí pro až 280 žáků a 30 pedagogů. Díky strategii rozmístění oken jsou učebny přístupné přirozenému osvětlení po celou dobu výuky. Péčí věnovanou provedení učeben s využitím přírodních materiálů vznikl plnohodnotný prostor pro celodenní vzdělávání školou povinných dětí. Děti ve třídách s nejsilnějším denním osvětlením se zlepšily dle analýz o 20 % v testech ze čtení, což se projevilo na vysvědčení i na radosti, s jakou do školy chodí.
Legenda: Jako první v dějinách přišel s myšlenkou zřídit v Lysolajích školu Jára Cimrman někdy kolem roku 1876. Tehdejším úředníkům se nápad zamlouval, a proto již o 56 let později, 2. září 1934 se lysolajská škola poprvé hemžila školními brašničkami. 19. 9. 2014, v den 80. narozenin základní školy, byla tato po svém duchovním otci pojmenována. Slavnostního křtu se ujal Zdeněk Svěrák, který na počest významného aktu zasadil na zahradě památný strom, jak jinak než švestku. Navíc jsou od té doby všechny učebny doplněny autorskými grafikami s motivy divadelních her Járy Cimrmana.

  • Období realizace proměny: leden 2016 – červen 2017
  • Iniciátor proměny: Ing. Petr Hlubuček, starosta
  • Investor: MČ Praha-Lysolaje; Interiérové prvky - dotace Operačního programu Praha-Pól růstu ČR
  • Další partneři realizace proměny: Hlavní město Praha
  • Projektant: PROGRES ARCHITEKTI s.r.o.
  • Autor fotografií: Alexandru Timpau - www.alexshootsbuildings.com

Webové stránky proměny Praha – Lysolaje
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy