header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Vyhlídka Františka Málka vznikla na skalním útvaru Kanon nacházejícím se u sídliště s příhodným jménem Pod Vyhlídkou. Místo bylo dlouhodobě zanedbané, zarostlé náletovými dřevinami a těžko přístupné. Za proměnou stála iniciativa několika místních patriotů města, jejichž cílem bylo zpřístupnění tohoto turisticky atraktivního území s možností krásného výhledu na Labské údolí a jeho široké okolí. Původně se skále říkalo Krebsberg, neboli Račí hora. Jméno dostala podle zahradníka, který na strmé stráni nad Labem zřídil vyhlídku položenou na starých kamenných zdech. Nejspíše šlo o pozůstatek menšího vojenského opevnění.
Po posouzení všech projektových návrhů vybrala Rada města Ústí nad Labem tento projekt proměny vyhlídkového místa. Na realizaci se podílel i úřad městského obvodu Neštěmice, na jehož území se skalní útvar nachází. Vrcholová plošina byla zbavena odpadků a náletových dřevin bránících ve výhledu a srovnána do roviny. Okrajová hrana skály byla osazena pevným dřevěným zábradlím bránícím před pádem. Na upravené ploše byl postaven altán a zřízena informační tabule.
Nově vzniklá vyhlídka Františka Málka nese jméno slavného ústeckého turisty a může se pyšnit prostorným dřevěným altánem poskytujícím možnost odpočinku, občerstvení, meditace a úkrytu před nepřízní počasí. O historii místa, geologii a archeologii zpravuje návštěvníky informační panel, na jehož realizaci se též podílelo Muzeum města Ústí nad Labem. Vyhlídka nabízí úžasný pohled na řeku Labe a Labské údolí, na protilehlé obce Svádov a Olšinky a samozřejmě na samotné město Ústí nad Labem.

  • Období realizace proměny: červenec–srpen 2020
  • Iniciátor proměny: Jiří Šich
  • Investor: Participativní rozpočet Ústečané společně 2018
  • Další partneři realizace proměny: Úřad městského obvodu Neštěmice; Muzeum města Ústí nad Labem
  • Autor fotografií: archiv města Ústí nad Labem

Webové stránky proměny město Ústí nad Labem
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy