header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Na nádraží Karlovy Vary, známé jako Horní nádraží a původně zvané Buštěhradské, přijela první parní lokomotiva 5. srpna 1870. Tato pomyslná brána do města však byla spolu s přednádražním prostorem v poslední době velmi negativně hodnocena místními obyvateli i návštěvníky. Nádraží včetně přilehlého prostoru neodpovídalo současným požadavkům. Proto vedení města schválilo zařazení záměru do integrovaného plánu rozvoje území a umožnilo tak jeho financování.
Nejdůležitější součástí projektu byly stavební úpravy přednádražního prostoru. V souladu s technickou dokumentací byly odstraněny všechny povrchy vozovek i chodníků včetně všech konstrukčních vrstev, nově položena dešťové kanalizace a kabely veřejného osvětlení i nízkého napětí. Podkladní vrstvy komunikací byly zhutněny a nově zbudovány s finální asfaltovou či kamennou úpravou. Vozovka i přilehlé parkoviště je nyní opatřeno vodorovným i svislým dopravním značením. Bylo zhotoveno schodiště v nejnižší části opěrné zdi a v blízkosti točny umístěn okrasný prvek fontány.
Přednádražní prostor na karlovarském Horním nádraží prošel výraznou proměnou. Během deseti měsíců byla zrekonstruována vozovka včetně příjezdové komunikace, vznikly zde nové chodníky, schodiště, nástupiště pro autobusy a 69 parkovacích míst, včetně vyčleněných míst pro ZTP, taxi či krátkodobé stání. Výrazným prvkem je úplně nové veřejné osvětlení. Vzniklo také 31 parkovacích míst pro jízdní kola. Tento prostor doplnil navíc i nový mobiliář včetně přístřešku pro umístění až 16 kol.

  • Období realizace proměny: říjen 2018 – červenec 2019
  • Iniciátor proměny: Statutární město Karlovy Vary
  • Investor: Statutární město Karlovy Vary; IROP; Veřejné zdroje ČR
  • Projektant: Inplan CZ s.r.o.
  • Realizační firma: VIDEST s.r.o.

Webové stránky proměny město Karlovy Vary

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy