header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Dříve Dobrovského domek nebo Engelova koželužna a nyní Werichova vila. Tato historická památka s více než čtyřistapadesátiletou historií se nachází v historickém centru Prahy na ostrově Kampa a je opředena mnoha tajemstvími. Je spojena se zajímavými příběhy a osudy mnoha významných osobností, které v této vile žily. Už od dob Nosticů byla kulturním centrem, v jejích zdech můžete cítit odkaz Osvobozeného divadla, poezie Vladimíra Holana, divadelních představení, tanečních večerů nebo slyšet ozvěnu Ježkových nesmrtelných písniček.
Základem dnešní podoby domu je pozdně renesanční přestavba ze 17. století, kdy zde byla koželužna Serváce Engela. V roce 1725 přešla budova do vlastnictví šlechtického rodu Nosticů a v roce 1797 byla upravena architektem I. Palliardim do dnešní klasicistní podoby. Do roku 1803 ji obýval vychovatel rodiny Nosticů Josef Dobrovský. Po roce 1918 přešel dům do vlastnictví státu a byl využíván k obecnímu bydlení až do roku 2002, kdy byla Kampa zasažena povodní. Po nezbytné rekonstrukci vyhlásila Městská část Praha 1 jako její majitel ideový záměr využít vilu ke kulturním účelům.
V roce 2015 získala vilu do pronájmu pro kulturní účely Nadace Jana a Medy Mládkových provozující nedaleké Museum Kampa. Vila prošla rozsáhlou rekonstrukcí a nyní je místem připomínajícím nejen Wericha a Voskovce, ale i další osobnosti spjaté s touto vilou. Zajímavostí je, že se Meda Mládková s Jiřím Voskovcem v Americe pravidelně přátelsky stýkala. Umělecké centrum Werichova vila v současné době nabízí jak stálé expozice, tak divadelní představení, koncerty, diskuse a kreativní workshopy pro nejširší spektrum návštěvníků, a také kavárnu v přízemí.

  • Období realizace proměny: duben 2015 – červen 2017
  • Iniciátor proměny: Městská část Praha 1
  • Investor: Městská část Praha 1; HLAVNÍ MĚSTO PRAHA; Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových (interiér muzea)
  • Další partneři realizace proměny: Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových
  • Projektant: TaK Architects s.r.o.
  • Realizační firma: BAU plus, a.s.
  • Autor fotografií: Vasil Stanko (nový stav); TaK Architects s.r.o. (původní stav)

Webové stránky proměny Werichova vilaPraha 1
Facebook proměny Werichova vilaPraha 1

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy