header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Hravé tóny Dvořákovy Humoresky v podání pedagogů ZUŠ Klatovy zahájily v pondělí 20. září krajskou vernisáž výstavy Má vlast cestami proměn Plzeňského kraje. Opět ji uspořádalo město Klatovy a založilo tak tradici krajských vernisáží výstavy v naší zemi.

Letošní vernisáž proběhla ve vznešeném prostoru barokního sálu městské knihovny za účasti téměř všech vystavovatelů 14. ročníku z Plzeňského kraje.

Přítomné přivítali starosta Klatov Rudolf Salvetr a místostarosta Martin Kříž. Uznání projevili svou přítomností a osobními rozhovory místostarosta Václav Chroust a zastupitel Jiří Štancl, který Klatovy do projektu přivedl. Jménem kraje ocenili práci autorů vystavených proměn vedoucí ORR Plzeňského kraje Miloslav Michalec a členka organizačního týmu Lenka Šmejkalová. Úctu starostům a jejich týmům za péči o svůj a náš domov vyjádřili zástupci pořadatelského spolku Cestami proměn, prezident Karel Drhovský a ředitelka Drahomíra Kolmanová. Předali ceny vítězům minulého ročníku – ceny odborné poroty Manětínu za oranžerii a Horažďovicím za rekonstrukci historického domu na náměstí, a ceny z veřejného hlasování, 3. místo patřilo Němčovicím za zastávku ve stylu pařezové chaloupky a 1. místo vybojoval historický dům v Horažďovicích.

Pořadatelé výstavy poděkovali také městu Klatovy za příkladné zvelebování města, za krajské vernisáže a také za zázemí pro Václava Fialu, zdejšího sochaře, jehož socha již podruhé prezentuje naši zemi na světové výstavě Floriade EXPO v Nizozemsku.

Mezinárodní výstava Floriade EXPO probíhá jednou za deset let. Zabývá se nejen květinami, ale také odpovědností lidí za celou planetu. Socha UNIVERSUM je stěžejním bodem české expozice.

Vernisáž proběhla v příjemné, důstojné atmosféře. Starostové a jejich týmy spolu se zástupci města a kraje sdíleli své zkušenosti a také radost z prezentace proměn i z ocenění. Výstava byla v Klatovech k vidění od 23. 8. do 22. 9., poté se přesunula do Domažlic a od října 2022 ji můžete vidět v Hradci u Stoda.