header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Vodní mlýn na řece Blšance je vyobrazen už na mapách I. vojenského tzv. josefského mapování (1764-68). Jako řada dalších krásných staveb v oblasti Sudet měl mlýn smutný osud. Po znárodnění připadl JZD, které jej využívalo jako sklady a kanceláře. Začátkem 90. let mlýn vyhořel a začal chátrat. Vystřídal několik majitelů. Celý areál se stal obrovskou černou skládkou, stavby se zřítily a ohrožovaly bezpečnost obyvatel. Město mlýn odkoupilo v roce 2019 s jasnou vizí vytvořit zde odpočinkovou zónu. V témže roce získalo v dražbě i sousední objekt bývalé koželužny.
Klíčovou osobou proměny je paní Ing. Dagmar Břehovská, která se stala starostkou města v říjnu 2018. Navázala jednání s majitelem mlýna a brzy docílila odkupu. Stojí za administrativní a organizační přípravou projektu. Spolu s externím projektovým manažerem Ing. Rostislavem Marešem připravili také žádost o dotace a projektovou dokumentaci. Projekt byl konzultován s pracovníky Národního památkového ústavu. Architekt se na revitalizaci nepodílel, nápady přicházely během prací. Výrazný osobní otisk v parku zanechal také stavbyvedoucí Jan Sklenář.
Na místě vznikla příjemná odpočinková zóna, která obyvatelům i návštěvníkům města do té doby velmi chyběla. Najdete tu nejenlavičky, ale i herní koutek pro děti, altán k posezení či čtecí koutek.
Mlatové cestičky jsou doplněny novým veřejným osvětlením a spoustou zeleně. Proměna proběhla s úctou a cílem uchovat kouzlo památného místa s bohatou historií. Mlýn připomíná mohutná původní brána a několik dalších menších stavebních prvků, které se podařilo zachránit, včetně několika mlýnských kamenů.

  • Období realizace: 13. 2. 2019 – 31. 10. 2022
  • Iniciátor: Ing. Dagmar Břehovská, starostka města
  • Investor: Město Blšany
  • Dotace: Státní fond podpory investic – program Brownfieldy, Ministerstvo pro místní rozvoj – program Podpora a revitalizace území – podprogram Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách
  • Další partneři: Ing. Rostislav Mareš, Ing. Jakub Vlček, Jan Sklenář, Iveta Karhánková
  • Realizátor: Šilhánek a syn, a.s.
  • Autor (autoři) fotografií Ing. Dagmar Břehovská

Webová stránka proměny www.blsany.cz
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy