header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Budova Kulturního a komunitního centra byla postavena v meziválečném období jako vilka se zahradou a od 50. let zde sídlila první mukařovská školka. Když se v 70. letech podařilo postavit v „akci Z“ novou mateřskou školu, čekala budovu zásadní přestavba a rozšíření, aby v ní mohla působit zvláštní škola. Ta byla pro nedostatek žáků v 90. letech zrušena a čp. 61 začala využívat základní škola – pro výuku méně početných tříd a školní družinu. Od roku 2007 se zde datuje také působení Mateřského centra Mukařov-sko, které mělo původně k dispozici jednu malou místnost v patře. Hned v následujícím roce, díky daru nadace Komerční banky a pomoci dobrovolníků, postavilo před budovou krásné dětské hřiště s hradem od Tomových parků.
V roce 2015 se škola přesunula do nové budovy a v Příčné 61 začalo postupně vznikat Kulturní a komunitní centrum Mukařov. Kromě mateřského centra tu najdete i obecní knihovnu a další tři místnosti pro nejrůznější volnočasové aktivity pro opravdu všechny věkové skupiny, od miminek po seniory.
Intenzivně je využívaná i zahrada. Její zadní část, kterou bylo možné oddělit, je určena dětské skupině a organizovaným kroužkům, v přední části je veřejně přístupné dětské hřiště. Zbýval ještě plácek před jižní fasádou, kam si zejména děti z odpoledního dětského klubu chodily hrát s míčem. Koordinátorky centra proto napadlo, že by se tu dalo vybudovat skutečné škvárové hřiště se sítí na různé míčové sporty.
Nápad zaujal v rámci prvního ročníku participativního rozpočtování obce Mukařov. Projekt hřiště byl vybrán k financování, které ale díky nadšení dobrovolníků jen nepatrně přesáhlo částku 50 tisíc. Zemní práce provedla firma Miroslav Šmíd s.r.o. ze sousedních Svojetic s velkou slevou, zbytek – vytyčení, rozvezení škváry a instalaci sloupků na síť – si vzali na starost rodiče dětí, které navštěvují programy v KKCM. Jelikož je hřiště volně přístupné, za příznivého počasí žije celý den. Dopoledne a odpoledne ho využívají především děti, večer a o víkendech si chodí zahrát nohejbal, volejbal nebo badminton i dospělí. A mohou si na to v KKCM dokonce i zdarma vypůjčit vybavení.

  • Období realizace: srpen–říjen 2020
  • Iniciátor: Jitka Čurdová, koordinátorka KKCM
  • Investor: Obec Mukařov
  • Další partneři: Miroslav Šmíd s.r.o., dobrovolníci
  • Fotografie: archív KKCM
  • GPS souřadnice proměny 49.9920275N, 14.7403481E

https://www.mukarov.cz/obecni-urad-a-samosprava/participace/participativni-projekty-2020-realizace

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy