header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Myšlenka rekonstrukce rozsáhlého objektu bývalého pivovaru se objevila po roce 2000 v podobě snahy zapojit soukromého investora, který by budovu změnil v hotel. Tato cesta nikam nevedla, a tak město odstoupilo od smlouvy a vzalo situaci do vlastních rukou. Následovala architektonická soutěž a samotná realizace. Stavební práce začaly v roce 2014 první etapou, rekonstrukcí Hvozdu, a skončily v roce 2020 opravou staré a nové sladovny. Na jaře 2022 byly dokončeny poslední práce v interiéru vybudováním interaktivních expozic „POZOR HRANICE“ a „Příběh domažlického pivovaru“.
Rekonstrukce byla během na dlouhou trať. Budeme-li považovat za první krok odstoupení od smlouvy s developerem, který nekonal, a za závěr otevření jednotlivých provozů Kulturního centra Pivovar Domažlice, tak bylo k realizaci zapotřebí čtyř volebních období. Snahou všech zúčastněných po celou dobu bylo smysluplně využít objekt pro nejrůznější potřeby občanů města a formou minipivovaru vrátit staletou tradici pivovarnictví do Domažlic.
Město Domažlice získalo multifunkční objekt, který se stal místem setkávání občanů různých zájmů. K dispozici je komunitní centrum pro znevýhodněné osoby, taneční sál pro žáky základní umělecké školy, výstavní prostory, přednáškový sál vhodný i pro divadelní představení a koncerty, veřejná knihovna, dvě muzea, stylová restaurace a minipivovar s pivnicí. Rekonstrukce bývalého Pivovaru na moderní multifunkční zařízení rozšiřuje infrastrukturu pro volnočasové, vzdělávací a sociální aktivity a obnovuje staletou tradici výroby piva. Ohleduplná rekonstrukce skloubila potřebu stavebního generálního zásahu, respekt k památkovým hodnotám budovy a funkčnost citlivě řešeného interiéru. Jižní křídlo objektu neseunikátní transparentní opláštění z hliníku a evokuje iluzi pivního stanu.

  • Období realizace: I. etapa listopad 2014 – červenec 2015
                                 II. etapa květen 2018 – červenec 2020
  • Iniciátor: Ing. Miroslav Mach, tehdejší starosta města
  • Investor: Město Domažlice; Evropský fond pro regionální rozvoj, prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad; Ministerstvo kultury – Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností; Evropská unie – Evropský fond pro regionální rozvoj, prostřednictvím IROP; Program přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko
  • Další partneři: Domažlické městské lesy spol. s r.o.; Městská knihovna Boženy Němcové Domažlice; Městské kulturní středisko v Domažlicích; DEJSI Catering s.r.o.; Projektant: MEPRO s r.o.
  • Autor architektonického návrhu: MEPRO s r.o. (Ing. arch. Ivan Březina, Ing. arch. Martin Březina, Ing. arch. Václav Matějka); Ateliér R2W (Michal Černý, Marcel Růžička, Maximilian Wetzig, Max Reinhardt)
  • Realizátor: Rekonstrukce I. etapa – Hvozd – BIS, a. s.; Rekonstrukce II. etapa – Metrostav a.s., ARBYD CZ s.r.o., QUERCUS NÁBYTEK, s. r. o., LUKR CZ a.s.
  • GPS souřadnice proměny 49.4415728N, 12.9273972E

www.domazlice.eu
https://www.domazlice.eu/mestsky-pivovar-domazlice/
https://cs-cz.facebook.com/mestodomazlice

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy