header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Krajská knihovna Karlovy Vary sídlí v prostorech bývalých vojenských kasáren, konkrétně vojenské jídelny. Dlouhodobě se potýkala s nedostatkem prostoru. Dokumenty nebylo kde archivovat, stávající kapacity nedostačovaly. Proto na výstavbu depozitáře bylo požádáno o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.
Podobu budovy depozitáře, kterou oživují nevšední barevné prvky, vytvořil architekt Miroslav Míka z Mariánských Lázní. Budova dostala speciální vybavení. Jedná se hlavně o pojízdné regály, které mají 22 kilometrů úložných polic, ale také software a hardware pro ukládání dat a další zařízení. Depozitář díky tomu bez problému pojme knihovní fond, který by jinak krajská knihovna neměla kam uložit, navíc zde bude zajištěna ochrana těch nejvzácnějších dokumentů. Pro návštěvníky může být zajímavá možnost využít badatelnu, kde se v budoucnu budou odehrávat přednášky i další akce.
Nový depozitář dává knihovně další možnosti, jak využít stávající prostory a nabídnout komfortnější služby. Cílem pracovníků knihovny je rozšířit volný výběr literatury tak, aby čtenáři měli lepší přístup ke knihám a měli všechny atraktivní tituly přímo na očích. Vzniklo i důstojné zázemí pro literární pozůstalost Vlasty Chramostové, kterou se knihovně podařilo získat začátkem roku 2019, postupně bude zpřístupněna veřejnosti. Budova je navržena opravdu velkoryse. Místo pro ukládání archivních materiálů bude stačit minimálně na dvacet let.

  • Období realizace: 2. 12. 2019 – 3. 9. 2021
  • Iniciátor: PaedDr. Vratislav Emler
  • Investor: IROP; Karlovarský kraj
  • Projektant: Ing. arch. MÍKA MIROSLAV (Markant)
  • Autor architektonického návrhu: Ing. arch. MÍKA MIROSLAV (Markant)
  • Realizátor: Metrostav, a. s.
  • GPS souřadnice proměny 50.2181053N, 12.8271647E

www.knihovnakv.cz
https://www.facebook.com/krajskaknihovnakvary/

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy