header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Sklepení radnice zůstalo zachované z dob renesance, přestože město v minulosti postihly velké požáry. Při posledním požáru v roce 1873 shořelo skoro celé město. V průběhu let sloužilo jako sklad. Vedení města se rozhodlo využít sklepení, které bylo v neutěšeném stavu, prostory zrekonstruovat a vytvořit v nich moderní zázemí pro vzácnou knihovnu latinské školy, jejíž součástí nebude jen expozice historických spisů, ale například i knihařská dílna nebo hudební místnost.
Rekonstrukce historických prostor radnice začala v dubnu roku 2017. S městem se pevně pojí jméno Johannese Mathesia (1506–1565), jenž jako rektor dovedl latinskou školu v Jáchymově k největšímu rozvoji. Knihovna od počátku sloužila nejen žákům, ale i lékařům, horním úředníkům a těžařům. Společně se školou byla v roce 1627 uzavřena. Zbytky knihovny byly objeveny v roce 1871 Karlem Sieglem na půdě radnice. Po více než sto letech se sbírka 232 knih vrátila do Jáchymova z různých míst Česka a mezi lety 1976 a 1980 prošla restaurováním. 15. 12. 2019 se konalo slavnostní otevření Expozice knihovny latinské školy. Historicky cenné prostory byly celkově rehabilitovány.
Došlo ke zpřístupnění sklepení radnice veřejnosti a byla zde instalována expozice knihovny latinské školy. Návštěvníci mohou obdivovat nádherně zrekonstruované historické prostory radnice a prohlédnout si unikátní sbírku knih latinské školy. Z výstavnického hlediska je expozice rozdělena na tři systémy prezentace knih, a to na multimediální, audiovizuální a interaktivní. Nejvýraznější prezentací celé expozice jsou otevřené vybrané knihy umístěné v prosklených stolových vitrínách. Hornická krajina Jáchymov je jednou z lokalit v Česku, které byly spolu s oblastmi v Sasku zapsány pod názvem Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří na Seznam světového dědictví UNESCO.

  • Období realizace proměny: 2016–2020
  • Iniciátor proměny: Město Jáchymov
  • Investor: Město Jáchymov; Evropský fond pro regionální rozvoj, Program spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014–2020
  • Další partneři realizace proměny: vedoucí zámeckých knihoven Národního muzea PhDr. Petr Mašek; makety knih - Křenek Karel, MgA; nastudování renesanční hudby z hudebnin knihovny latinské školy – Duae Tastae, z. s.
  • Projektant: projekční kancelář Hlaváček - architekti, s.r.o.
  • Realizační firma: JURICA a.s.; REVYKO spol s r.o. – dodavatel vybavení interiéru; AQ audio studio s.r.o. – dodavatel audiovizuální techniky
  • Autor fotografií: Stanislav Kuneš

Webové stránky proměny město Jáchymov

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy