header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Sokolské jednotě v Pečkách (založena 1888) dlouho chyběla vlastní tělocvična, která by byla současně místem pro rozvíjení dalších sokolských aktivit (vzdělávání, divadlo apod.). Slavnostní otevření budovy sokolovny se konalo 25. 6. 1899. Po větší část 20. století se však do objektu významněji neinvestovalo, a proto chátral.
Paní Eva Jíchová, současná starostka TJ Sokol Pečky, více než deset let usilovala o rekonstrukci sokolovny a hledala všechny možnosti pro financování, včetně žádostí o dotační tituly, což se podařilo v roce 2020. Díky získání dotace MŠMT a poskytnutí půjčky od města Pečky mohla rozsáhlá oprava začít. Po zahájení prací se však záhy ukázalo, že budova je v mnohem horším stavu, než se původně předpokládalo. Mimo jiné se musely kompletně vyměnit krovy, které byly shnilé a napadené houbou. Dramaticky zněly také zprávy statiků. To vše byly aspekty, které prodloužily dobu rekonstrukce a přinesly množství vícenákladů.
Sokolovna prošla celkovou proměnou interiéru i exteriéru, včetně částečného zateplení. Dílčí rekonstrukce se týkala také elektroinstalací a rozvodů vody. Kompletně vyměněná je střešní krytina a také je nahrazena podlaha. V minulosti se v sokolovně konala divadelní představení, zábavy a koncerty. Dnes slouží výhradně jako zázemí pro sportovní a zájmové aktivity sportovních oddílů z Peček a okolí, příp. dalších příspěvkových organizací města, spolků a sdružení.

  • Období realizace proměny: červenec 2019 – červen 2020
  • Iniciátor proměny: Eva Jíchová; Lukáš Hanzelín
  • Investor: Tělocvičná jednota Sokol Pečky; Město Pečky; Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy – název dotačního programu: TJ - Pečky - energeticky úsporná opatření objektu sokolovny (13353 - Podpora materiálně technické základny sportu 2017 - 2024
  • Další partneři realizace proměny: Česká obec sokolská, firma Profesionálové a.s., paní Květa Skalická, Libor Smejkal
  • Realizační firma: DKK Stav s.r.o.
  • Autor fotografií: Lukáš Hanzelín

Webové stránky proměny město Pečky
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy