header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Když vstoupíte z vlaku na nádraží v Jistebníku, ocitnete se před patrovou budovou z roku 1889. Výrazná je režným zdivem (vyspárované cihly bez omítnutí), které je charakteristické pro činnost architekta Antona Dachlera, stavitele typizovaných výpravních budov na této trati. Ráz budovy poškodily necitlivé rekonstrukce z 80. let minulého století. Původní okna a dřevěné dveře nahradily ocelohliníkové výplně. Fasádu složenou z červených a žlutých lícových cihel překryly opakované nánosy fasádní barvy.
Soudobé opravy měly za cíl celou stavbu rehabilitovat. Vrátit jí původní vzhled, a zároveň ji přizpůsobit požadavkům současného provozu. Při optimalizaci trati zanikla nevzhledná přístavba reléové stanice. Místo ní byla postavena samostatná technologická budova. To umožnilo opravy co možná nejvíce odpovídající historické podobě.
Dnes se budova pyšní obnovenou cihelnou fasádou, stejně jako očištěným kamenným soklem a bezbariérovým přístupem. Nová okna i vstupní dveře jsou dřevěné podle původního členění. Objekt má novou střechu i hromosvod a jsou obnoveny všechny venkovní dřevěné obklady. Nově upravená je i čekárna pro cestující s veřejnými WC. Stanice je celoročně cílem turistů, běžkařů a cyklistů. Romantická cesta mezi rybníky Bezruč a Křivý je lemována starými vrbami a patří mezi nejkrásnější cesty v Poodří. Snadná dostupnost, krása přírody a všestranné služby řadí Jistebník mezi nejnavštěvovanější místa v této oblasti.

  • Období realizace proměny: listopad 2018 – říjen 2019
  • Iniciátor proměny: Správa železnic, státní organizace
  • Investor: Správa železnic, státní organizace
  • Projektant: Ing. Lukáš Bobek, Ostrava–Zábřeh
  • Realizační firma: FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby a.s.
  • Autor fotografií: Správa železnic, státní organizace

Webové stránky proměny Správa železnic, s.o.
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy