header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Celý areál chrámového návrší se honosí titulem národní kulturní památka. Kromě samotného chrámu sv. Bartoloměje, jehož vysoký katedrální chór postavil významný stavitel Petr Parléř, je součástí i barokní kostnice, budova bývalé farní školy, zvonice a parkány. Areál Bartolomějského návrší jako celek ale až do roku 2020 nebyl přístupný veřejnosti. Projekt památkové obnovy areálu vznikal od roku 2015, u zrodu myšlenky na revitalizaci magického prostoru v okolí chrámu stál tehdejší farář Libor Bulín, starosta Vít Rakušan a místostarosta Michael Kašpar. Postupně se podařilo získat dotaci, vyřešit vše s projektanty, památkáři i historiky. Cílem byla celková obnova areálu. Důkladnými restaurátorskými pracemi prošla barokní kostnice. Množstvím kostí a bohatostí ornamentální výzdoby jde v rámci území ČR o stavbu srovnatelnou snad jen s kostnicí v Sedlci u Kutné Hory.
Významné rekonstrukce se dočkala zvonice, kde je v prvním nadzemním podlaží vystaven restaurovaný chrámový poklad. Dále zde najdeme lapidárium, vnější ochoz nabízí krásný výhled na centrum města. Zrekonstruována a zpřístupněna je i stará farní škola s moderní interaktivní expozicí o slavných osobnostech a událostech z historie města Kolína.
Kompletní obnovy se dočkaly vnitřní i vnější hradby, zelené parkány prošly terénními a sadovými úpravami, nyní zvou k procházce a relaxaci u bylinkové zahrádky či v rozáriu. Otevřením areálu chrámu získal Kolín unikátní ucelené zákoutí v historickém centru města, areál slouží také kulturním a vzdělávacím akcím.

  • Období realizace proměny: 2018–2020
  • Iniciátor proměny: Město Kolín, Římskokatolická farnost Kolín
  • Investor: dotace IROP; město Kolín
  • Další partneři realizace proměny: Regionální muzeum v Kolíně, příspěvková organizace; KLUCIvespolek, s.r.o.
  • Projektant: Masák & Partner, s.r.o.
  • Realizační firma: sdružení společností BFK servis a. s. GEMA ART GROUP a.s.
  • Autor fotografií: Roman Šulc, Josef Čáslava, Ladislav Renner

Webové stránky proměny Bartolomějské návrší
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy