header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Při rekonstrukci silnice II/232 v úseku Břasy–Liblín v roce 2017 byla posunuta a nově upravena místní autobusová zastávka, aby autobus mohl zajíždět do zálivu a cestující přicházeli po chodníku. Dosavadní vysloužilá plechová čekárna byla odstraněna a obec Němčovice se rozhodla vybudovat novou. Vzorem byly kresby pařezové chaloupky Zdeňka Smetany, autora výtvarné podoby večerníčku o Křemílkovi a Vochomůrkovi.
Pařezová chaloupka vznikla z pórobetonových tvárnic zbroušených do tvaru obřího pařezu, dosahujícího výšky 5,2 m. V přízemí je obloukový vchod bez dveří a drobná zasklená okna, malé okénko v patře má výhled na přilehlé fotbalové hřiště. V průčelí je umístěn znak obce a instalováno venkovní i vnitřní osvětlení. Rozložitá střecha, podpíraná dubovými větvemi vybíhajícími z boků čekárny, po stranách významně přesahuje základnu. Na levé straně střechou prochází křivý komín. Modrá výmalba interiéru je dle pohádkové předlohy i se šmouhami, na zdi jsou namalované hodiny kukačky, pod kterými je dřevěná lavice. Povrch fasády je upraven do podoby rozpraskané kůry. Chaloupku doplňují postavičky skřítků Křemílka a Vochomůrky od jičínského řezbáře Ivana Šmída s ručně pletenými šálami. Při zdech jsou zvenku osázené skalničky, kapradí a nechybí ani mech.
Stavba se stala příkladem komunitní spolupráce a nadšení obyvatel obce i řemeslníků. Na stavbě pracovali brigádně, nebo za materiál. Na konci října 2018 byla dokončena hrubá stavba se střechou, v březnu 2019 dostala chaloupka finální podobu. Pohádková čekárna byla slavnostně otevřena při příležitosti oslavy Dne dětí 2. června 2019 za účasti několika set lidí. Herečka Jiřina Bohdalová, která postavy Křemílka a Vochomůrky v seriálu namluvila, si zastávku prohlédla na konci června při natáčení televizní reportáže pro pořad Hobby naší doby.

  • Období realizace proměny: 2018–2019
  • Iniciátor proměny: Karel Ferschmann, starosta
  • Investor: Obec Němčovice
  • Další partneři realizace proměny: Petr Cipra, dřevorubec - dodal zdarma dubové větve a špalky na postavy skřítků; Jaroslav Beneš, elektrikář; Marta Hanzlíčková, upletla zdarma šály pro skřítky Karel Ferschmann, starosta, (vymaloval, zasázel, organizoval, fotografoval...)
  • Realizační firma: Pavel Ferschmann, Roman Polanská a Štefan Čerňák, zedníci Kamil Čadek, zapůjčil zdarma lešení; PPG Deco Czech a.s. – daroval fasádní barvy Primalex; Pavel Procházka, fasádní natěrač
  • Autor fotografií: Karel Ferschmann

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy