header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Kulturní centrum LaRitma vzniklo rekonstrukcí 150 let staré textilní továrny firmy SINGER, která byla založena v roce 1869. Firma vyráběla šatovky z vlny, bavlny a z umělého hedvábí. Roku 1946 byla na základě Benešových dekretů znárodněna. Posledním „socialistickým“ majitelem objektu byla firma Aritma Praha státní podnik. Roku 2008 byl objekt bezúplatně převeden do majetku města. Během následujících let nebyl objekt využíván.
Rozhodnutí o umístění kulturního centra právě do bývalé továrny padlo v roce 2011, kdy radnice hledala náhradu za vyhořelý kulturní klub Klubíčko a vhodné zázemí pro ašské ochotnické divadelní soubory. Z původní stavby zůstalo prakticky pouze obvodové zdivo a nosná ocelová skeletová konstrukce. V průběhu rekonstrukce se totiž zjistilo, že ve střeše i ve stropech bude nutné vyměnit téměř všechny trámy. Architektonického návrhu se zhostil místní architekt Václav Zůna. Neřešil pouze objekt jako takový, ale i jeho okolí tak, aby vytvořil nejen účelné, ale i architektonicky zajímavé místo.
Grafický návrh fasády prezentuje stavbu jako představitele současné moderny. I přes strohý a technokratický výraz působí LaRitma příjemným dojmem a láká kolemjdoucí k návštěvě. Vnitřní prostory objektu jsou řešeny velkoryse. Učebny ZUŠ snesou nejpřísnější kritéria. Kromě běžných učeben pro výuku hry na nástroje je zde speciálně zvukově izolovaná učebna pro výuku bicích nástrojů, koncertní sál, špičkový baletní sál, nebo keramická dílna. V druhé části objektu je sál pro klubovou divadelní scénu a menší koncerty se špičkovou audio technikou, přednášková místnost, restaurace, administrativní a technické zázemí. Projekt získal celostátní ocenění České komory autorizovaných inženýrů a techniků za rok 2019 a čestné ocenění při soutěži Stavba roku Karlovarského kraje.

  • Období realizace proměny: leden 2012 – březen 2016
  • Iniciátor proměny: Zastupitelstvo města Aš
  • Investor: Město Aš
  • Další partneři realizace proměny: Kulturní komise při radě města
  • Projektant: Ing. Arch. Václav Zůna
  • Realizační firma: KONTROL s.r.o.; RMC STAVBY s.r.o.; ODEHNAL - STAVO s.r.o.; ROAD Engineering s.r.o.; BAUING KV s.r.o.; Art Direct z.s.; ČEZ Distribuce, a.s.; DR.DARK s.r.o.; JS Inženýrská kancelář AŠ, s.r.o.; Stardom Company s.r.o.
  • Autor (autoři) fotografií: Josef Chrástka, Milan Vrbata

Webová stránka proměny La Ritma
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy