header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

V roce 2010 bylo v Hrádku v rekonstruovaném domě ze 17. století otevřeno multifunkční centrum s infocentrem, galerií a kinem. Dvůr tehdy z východu uzavíral chátrající objekt tzv. pekárny. Už v té době vedení města zvažovalo její odkoupení a proměnu v novou městskou knihovnu, čímž by vzniklo ucelené kulturní centrum. Když se městu podařilo objekt získat, byl jeho stav natolik špatný, že muselo dojít k demolici. Na jeho místě byla v letech 2018–2019 postavena nová architektonicky hodnotná budova knihovny se zajímavým příběhem.
Po demolici původního objektu byl nejprve prováděn archeologický průzkum. Už při budování multifunkčního centra byly v těchto místech nalezeny nejstarší doklady z historie města. Nová knihovna se z části nachází nad prostorem bývalého hřbitova a nálezy kosterních pozůstatků a původní hřbitovní zdi jsou jednou ze zajímavostí stavby – jsou prezentovány v podlaze přízemí knihovny. Samotný objekt knihovny včetně stropů a střešní desky tvoří železobeton, v interiéru budovy přiznaný. Při odlévání nosných stěn byly v bednění vyskládány citáty, které jsou dalším ze zajímavých prvků interiéru.
Obyvatelé města mají k dispozici moderní knihovnu, která dokáže plně uspokojit jejich požadavky. Její součástí jsou počítače pro veřejnost, čtenářský koutek a dětský koutek. Dětem je určeno i třicet originálních sedaček s vyřezávanými písmeny abecedy, které lze libovolně skládat. Vybavení bylo pořizováno na zakázku. Knihovna má dostatečnou kapacitu i pro léta budoucí, rozšiřuje ji sklad s posuvnými regály. Vybudováním nové knihovny vzniklo útulné atrium, ve kterém se v letních měsících konají komorní koncerty a divadelní představení. Nová budova získala v roce 2019 ocenění Komunální projekt roku a 3. místo v soutěži Stavba roku Libereckého kraje v roce 2020.

  • Období realizace proměny: 2018–2019
  • Iniciátor proměny: Město Hrádek nad Nisou
  • Investor: Město Hrádek nad Nisou
  • Projektant: Projektový ateliér DAVID s.r.o.
  • Realizační firma: První podještědská stavební spol. s r.o.
  • Autor fotografií: Roman Sedláček

Webové stránky proměny Hrádek nad Nisou 
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy