header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Společnost Lasvit s.r.o. zakoupila roubenky z roku 1790, během 19. a 20. století přestavované a poničené. Odvážné rozhodnutí nestavět novostavbu, ale pustit se do rekonstrukce vedlo k zachování ducha místa a navázání na tradici. Vypsanou architektonickou soutěž vyhrálo studio OV Architekti. Navrhli nový areál se dvěma původními a dvěma novými domy, které vytváří jeden celek. V černém domě se zkouší světelné artefakty, ve skleněném domě je firemní kavárna a hlavní jednací místnost.
Během rekonstrukce roubených staveb se vždy narazí na množství napadených trámů ale i nových objevů. Pod dlažbou se našla 23 metrů hluboká studna. Velká část dřevěných prvků byla napadená a musela se vyměnit. Stavba stála chvíli jen na několika bodech. Z vnější strany mělo být roubení skryté pod omítkou, ale ukázalo se tak unikátní, že byl projekt po konzultaci s pracovníky památkové péče změněn. Unikátní byl také vývoj skleněných šablon na fasádu.
Stavba je v provozu, pracuje zde 90 zaměstnanců, rekonstruuje se další z domů, který se přestavuje na kavárnu určenou veřejnosti. Místo ožilo a novoborští snad dům přijali za svůj. Stavba byla publikována napříč tiskem u nás i v zahraničí. Získala mnoho ocenění, například hlavní Českou cenu za architekturu roku 2020.

  • Období realizace proměny: 2017–2019
  • Iniciátor proměny: OV ARCHITEKTI, s.r.o. Štěpán Valouch, Jiří Opočenský
  • Investor: Lasvit, s.r.o.
  • Další partneři realizace proměny: Spolupráce: David Balajka, Anna Schneiderová
  • Projektant: Koordinace projektu: m3m, s.r.o., statika: Marcel Vojanec
  • Realizační firma: Zhotovitelé stavby: Generální dodavatel: BAK stavební společnost, a.s.; Historické konstrukce: Stavební firma Tomáš Hlaváček, Úštěk; Betonové konstrukce: DNA Design – Břetislav Eichler; Ocelová konstrukce fasády: Excon, a.s.;
  • Skleněné opláštění: TGK - technika, sklo a umění s.r.o.; Akustika: Aveton
  • Autor fotografií: Tomáš Souček, Boys Play Nice

Webové stránky proměny sídlo firmy Lasvit
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy