header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

„Klíčem k architektonickému konceptu kostela se stala jeho pohnutá historie,“ říká autor návrhu rekonstrukce Marek Štěpán a vysvětluje: „nádech zmaru, který byl v kostele přítomen, byl vlastně fascinující. Jako by se zde setkávala masivnost hmoty s její dočasností, velikost myšlenek s jejich křehkostí, budování s ničením. Svým způsobem je zde zapsán i souboj křesťanství s komunismem.“
Kostel za dobu své historie čtyřikrát vyhořel, v roce 1958 byl poprvé oficiálně konstatován jeho havarijní stav. Minulý režim však nepodnikl žádné zásadní kroky k jeho záchraně. V roce 1968 byl chrám uzavřen. Piaristický kostel Nalezení sv. Kříže je dominantou zámeckého návrší i celého města. Byl několik desetiletí uzavřen a chátral. Příležitost k jeho obnově se ukázala díky Integrovanému operačnímu programu. Město Litomyšl si kostel zapůjčilo od státu a náročnou rekonstrukci zařadilo mezi ostatní plány v rámci projektu Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli. Veškeré nátěry stěn kostela jsou provedeny monochromaticky v šedé barvě. Tato barva je připomínkou pohnuté historie kostela a jeho čtyř požárů. Podlaha je nově tetována bronzovými nápisy, které připomínají nejdůležitější události místa.
Chrám má i nadále převážně sakrální charakter. Nabízí možnost ztišení, modlitby, církevních obřadů a slavností. Souběžně s tím jsou zde však přidány další funkční roviny – kulturní a turistická. Konkrétně stálá expozice sakrálního umění královéhradecké diecéze se symbolickou lávkou, vyhlídková terasa v prostoru mezivěží, krypta uzpůsobená pro současné výtvarné autorské duchovní intervence apod. Prostor bude využit rovněž pro pořádání koncertů, divadelních představení a liturgických seminářů. Slovy kardinála Vlka při zdejší první mši – kloubí se zde kult a kultura.

  • Období realizace proměny: únor 2010 – květen 2014
  • Iniciátor proměny: Město Litomyšl
  • Investor: Město Litomyšl; Integrovaný operační program
  • Další partneři realizace proměny: Národní památkový ústav; Řád Piaristů
  • Projektant: Ateliér Štěpán
  • Realizační firma: HOCHTIEF CZ a. s.
  • Autor fotografií: archiv Město Litomyšl

Webové stránky proměny město Litomyšl, zámecké návrší Litomyšl
Facebook proměny Litomyšl - lázně duchaZámecké návrší Litomyšl

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy