header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Vybavení zahrady mateřské školy už několik let volalo po obnově. Přestože prvky byly funkční, trávník a zeleň udržované, hračky doplňované, bylo na první pohled jasné, že už by si všechno po pětačtyřiceti letech zasloužilo renovaci. V roce 2019 Vrchoslavice získaly v krajském kole soutěže Vesnice roku ocenění Modrá stuha za společenský život. Ocenění otevřelo možnost čerpání finančních prostředků z dotačního titulu „Podpora vítězů soutěže Vesnice roku“ z Ministerstva pro místní rozvoj. Vedení obce se rozhodlo prostředky využít pro nejmenší spoluobčany. Vždyť společenský život začíná právě v mateřské škole.
Paní učitelky vytvořily nákres celé zahrady. To, co nejvíce dětem chybělo, byla plocha pro výuku základů pravidel jízdy na komunikacích. Proto se jedním z dominantních prvků projektu stalo dopravní hřiště. Zahájení akce bylo naplánováno na 27. 7. 2020, hned po skončení prázdninového školkování. Díky pomoci dobrovolníků a rodičů s dětmi se 17. 8. 2020 podařilo dorovnat terén a osít plochy trávou. Slavnostní otevření podpořila dotace od Nadace ČEZ.
V areálu zahrady dnes děti mohou jezdit na koloběžkách, kolech nebo odrážedlech, učit se ve venkovním altánu s tabulí a lavicemi, využít pískoviště, hrací tunel, skluzavku, houpací prvky, xylofon, stezku odvahy či lanovou dráhu. Při sněhové nadílce lze sáňkovat na terénní vlně. Během slavnostního zahájení byl zasazen strom, o který se děti starají. V celém areálu je doplněna zeleň. Obnova zahrady mateřské školy se realizovala v roce, kdy Mateřská škola oslavila 45 let od slavnostního otevření. Obnovená zahrada byla dárkem jak dětem, tak škole k tomuto výročí. Věříme, že nová podoba hřiště bude pro naše děti přínosem a že bude opět sloužit mnoha generacím.

  • Období realizace proměny: červenec–září 2020
  • Iniciátor proměny: Vrchoslavské děti
  • Investor: obec Vrchoslavice
  • Další partneři realizace proměny: Nadace ČEZ; Ministerstvo pro místní rozvoj; Ovocná školka Litenčice, spol. s r.o.; dobrovolníci, rodiče a děti
  • Projektant: obec Vrchoslavice
  • Realizační firma: HRAS - zařízení hřišť, s.r.o.
  • Autor fotografií: archiv obce

Webové stránky proměny obec Vrchoslavice
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy