header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Dětské hřiště v Modlanech bývalo situováno nedaleko hasičské stanice. Část herních prvků ale již nebyla v dobrém technickém stavu. Navíc na hřišti nebyly stromy, které by v létě vrhaly potřebný stín. Proto se vedení obce rozhodlo vybrat nové místo a vybudovat zcela nové hřiště.
Nové dětské hřiště vyrostlo na místě nevzhledného, nevyužitého parčíku v samém centru obce. Velkou výhodou, kterou přivítají dospělí i dětští návštěvníci zejména v horkých letních dnech, je řada zachovaných vzrostlých borovic a listnatých stromů. Ty poskytují dostatek stínu, zachycují prach z nedaleké komunikace a celkově vytvářejí v prostoru příznivé klima. Modlanští tak mimochodem dokázali, že se podobné projekty mohou obejít bez necitlivého kácení, které bohužel často výstavbu dětských hřišť provází. Důležitým prvkem byla stavba oplocení z masivního gabionu, který odděluje poměrně frekventovanou vozovku.
Na hřišti děti najdou krom jiného multifunkční sestavu s klouzačkou a provazovými můstky, závěsnou houpačku, lanové centrum, kolotoč a domek na hraní. Lvíček s otevřenou tlamou pomáhá uklízet okolí tím, že do něj děti hází šišky z borovic. Zajímavým prvkem je odpočinková lavička pro dospělé. Lavička je situovaná okolo obvodu lípy, která je uprostřed hřiště. Ideálním řešením byly travnaté koberce, které působí vhodně i jako dopadové plochy.

  • Období realizace proměny: duben – červen 2020
  • Iniciátor proměny: Ing. Lukáš Bartoň – starosta obce
  • Investor: obec Modlany
  • Další partneři realizace proměny: dobrovolníci z řad místních občanů
  • Realizační firma: Roman Kudrna, Ústí nad Labem-Neštěmice
  • Autor fotografií: Pavel Horák

Webové stránky proměny obec Modlany
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy