header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

První písemná zmínka o Kaplici je z roku 1257. Město se rozkládá v malebné krajině při říčce Malši na úpatí Novohradských hor. Vzniklo v raném středověku jako trhová ves na důležité obchodní stezce, která spojovala Horní Rakousko s jižními Čechami. Po roce 1871 bylo opodál zřízeno nádraží, které v roce 1877 dostalo název Kaplice podle nedalekého města.
Po roce 1920 u nádraží postavilo hospodářské družstvo mlýn, pekárnu, mlékárnu a konzum, v prvním patře hospody byla zřízena pošta. Rovněž zde vznikly sklady dřevařských a stavebních materiálů a několik rodinných domů. V 70. letech u nádraží vyrostly budovy velkých stavebních firem a velkosklady zemědělských produktů. Na pravé straně nádraží, bývala šachta, ve které se těžilostříbro a olovo. Po ukončení těžby sloužila zatopená šachta jako zdroj vody pro parní lokomotivy.
Opravné práce byly zahájeny v listopadu 2018 a jejich cílem bylo zachování původního vzhledu nádraží. Během rekonstrukce dostala budova novou střešní krytinu a kompletně obnovenou fasádu, byly opraveny pískovcové sokly a rohové bosáže. Proběhla kompletní výměna oken a dveří. Obnovou prošlo i zastřešení prvního nástupiště, které je součástí výpravní budovy. Tady došlo k renovaci nátěrů, ozdobných sloupů a všech dřevěných prvků.
Kaplice se nachází na železniční trati České Budějovice – Horní Dvořiště. Do roku 1989 byla poloha města blízko uzavřené hranice zřetelnou nevýhodou. Po pádu totalitního režimu město ožilo čilým podnikatelským a turistickým ruchem. Z tohoto důvodu je stanice celoročně využívána turisty, ale také zaměstnanci z přilehlých průmyslových oblastí. Současná Kaplice se chce stát příjemným domovem pro své obyvatele a její nádraží přitažlivým místem pro české i zahraniční návštěvníky.

  • Realizace proměny: listopad 2018 – červen 2019
  • Iniciátor proměny: Správa železnic, státní organizace
  • Investor: Správa železnic, státní organizace
  • Projektant: Ing. Jiří Kotrba
  • Realizační firma: EDIKT a.s.

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy